LIBRARY - Official Portal

LIBRARY
PowerUpYourMind@UMPLib

Falsafah MIM : Membina Minda Melayu

Book review:

 UMPLib BookReview2019 2

‘ Falsafah MIM : Membina Minda Melayu ’ - Ibrahim Shah

ISBN                : 9789673050642
Penerbit          : Pusat Penerbitan Universiti (UPENA)
No. Panggilan : DS523.4 .M35 I27 2007

 

Prof. Dr. Ibrahim Shah, seorang ahli akademik Uitm dalam bidang politik dan kerajaan. Giat dalam penyelidikan dan dikenali sebagai pejuang agenda bumiputera. Berkelulusan Ph.D Government & Politics (Maryland) 1987, berjuang dalam meningkatkan tahap kecemerlangan bumiputera melalui pendidikan. Dianugerahkan Global Human Resource Excellence Award daripada World HRD Congress, Asia HRD Congress 2007 Award.

Penulis menerangkan falsafah MIM diilhamkan untuk memperjuangkan martabat bangsa Melayu melalui institusinya iaitu Universiti Teknologi Mara. Bermula sebagai pelajar, pemimpin pelajar, pensyarah dan pentadbir akademik hinggalah Naib Canselor berpeluang untuk berfikir dan merencanakan amanah kepimpinan negara bagi melaksanakan kepentingan bangsa Melayu.

Falsafah MIM digambarkan mampu membantu mengubah sikap dan pemikiran bangsa Melayu melalui proses transformasi positif. Dengan bantuan dan bimbingan yang sempurna, bangsa Melayu mampu menjadi bangsa yang maju dan ke hadapan. Perjuangan bangsa Melayu tidak dilihat dalam konteks yang jumud dan tidak menyinggung mana-mana perasaan bangsa-bangsa lain di Malaysia.

Penulis turut menyenaraikan 50 konotasi positif yang perlu dimiliki oleh bangsa Melayu dalam mempamerkan dan menjadikan bangsa Melayu sebagai bangsa yang berjaya. Untuk itu, bangsa Melayu perlu menjadi suatu bangsa yang kuat,yang mampu menyahut cabaran di peringkat global dan tidak melupakan jati diri bangsa itu sendiri bertepatan serta relevan dengan keperluan bangsa Melayu untuk berubah.

Bangsa Melayu perlu menjadi bangsa yang kreatif dan berbakat dengan menyerlah potensi diri serta sifat positif dalam membina minda yang cemerlang, gemilang lagi terbilang melalui falsafah MIM.

Kesimpulannya, falsafah MIM ini diinterpretasikan sebagai cabaran kepada orang melayu secara berterusan untuk mengubah keadaan mereka kepada yang lebih baik kerana bangsa Melayu sering dimomokkan dengan pelbagai perspekstif negatif yang membawa kepada kemunduran serta jatuhnya maruah dan martabat bangsa Melayu itu sendiri.

 PDF-Falsafah MIM : Membina Minda Melayu

Ringkasan buku oleh: Asmadi Bin Ahmad, Pembantu Pustakawan Kanan

Tags: UMPLib Book Review

Video Tutorial

Tips for New Student

MORE

Address and Contact

Library Universiti Malaysia Pahang
26600 Pekan
Pahang Darul Makmur.

Tel: +609 549 3131 (G) / +609 424 5600 (P)
Fax: +609 549 3132 (G) / +609 424 5666 (P)
Email: umplibrary@ump.edu.my
our location


UMP Helpdesk