LIBRARY - Official Portal

LIBRARY
PowerUpYourMind@UMPLib

Kisah Para WALI – Episod dari Tazkirah Al-Auliya

Book review:

 UMPLib BookReview2019 26

‘ Kisah Para WALI – Episod dari Tazkirah Al-Auliya ’ - Farid Al-Din Attar

ISBN                : 9676901458
Penerbit          : Thinker’s Library
No. Panggilan : BP189.4 .A88 2002

Para Wali Allah tidak dapat dikenali melalui tubuh zahirnya, juga tidak dapat dikenali melalui kegagahannya melalui mata kasar manusia. Seperti mana mereka-mereka yang gagah dalam bentuk tubuh seperti Mike Tyson atau Muhamad Ali ketika zaman kegemilangan mereka. Tetapi kegagahannya hanya dapat di lihat oleh merka yang pernah melalui jalannya.

Kekuatan para-para Wali Allah adalah dalaman mereka iaitu pegangan batin mereka cukup kuat terhadap Allah. Perjalanan yang mereka lalui untuk sampai ketahap Wali Allah bukannya mudah seperti yang disangka oleh orang awam. Mereka mempunya halatuju yang jelas dari awal penjajahan untuk ke arah kewalian. Mereka telah di uji dari awal lagi dan melangkah ujian dengan tabah tanpa menoleh kebelakang. Ujian-ujian yang dilaluinya satu demi satu tanpa ada rasa penyesalan kerana mereka tahu setiap ujian ada nikmat dipenghujungnya. Ujian yang dilaluinya telah menguatkan kekuatan hatinya dan mengagap apa yang berlaku adalah pemberian Allah terhadap meraka erta nikmat bagi mereka.

Orang yang mencintai Allah itu hilang dalam melihat Allah hingga lenyap dirinya kerana yang mempunyai kekuasaan itu hanya Allah sahaja. Kehibatan zahir atau pergerakkan zahir semuanya adalah dalam urusan Allah kerana “ TIDAK BERGERAK SEZARAH ITU MELAINKAN DENGAN IZIN ALLAH”.

Justeru itu segala kesedihan, kesempitan, kegelisahan, atau kekecewaan boleh dihadapi oleh Wali-Wali Allah dengan tenang, lapang dada serta redha sebab kebahagian atau kenikmatan yang mereka perolehi amat sukar untuk digambarkan.

Buku ini ditulis untuk mencungkil kisah-kisah manarik para Wali Allah. Buku ini juga dapat memberi panduan agar tidak semudah apa yang disangkakan oleh orang umum. Semoga buku ini dapat memberi sedikit gambaran hala tuju hati kita untuk kearah kebaikkan. Maka berhati-hati yang baru hendak menempuhnya.

PDF-Kisah Para WALI – Episod dari Tazkirah Al-Auliya

Ringkasan Buku Oleh :En. Azhar Wahab Pembantu Pustakawan kanan Tertinggi

 

Tags: UMPLib Book Review

Video Tutorial

Tips for New Student

MORE

Address and Contact

Library Universiti Malaysia Pahang
26600 Pekan
Pahang Darul Makmur.

Tel: +609 549 3131 (G) / +609 424 5600 (P)
Fax: +609 549 3132 (G) / +609 424 5666 (P)
Email: umplibrary@ump.edu.my
our location


UMP Helpdesk