LIBRARY - Official Portal

LIBRARY
PowerUpYourMind@UMPLib

Adam & Hawa

Book review:

 UMPLib BookReview2019 33

‘ Adam & Hawa ’ - Aisya Sofea

ISBN                : 9831242165
Penerbit          : Alaf 21 Sdn Bhd
No. Panggilan : PL5139.A58 A32 2008 fic

Novel Adam & Hawa ini mengisahkan tentang ketabahan seorang lelaki yang sangat penyabar dan sanggup menunggu isteri tercinta seorang yang degil,egoistic serta pentingkan diri sendiri selama 8 tahun.

AISYA SOFEA atau nama sebenarnya Hanizura Jamaludin merupakan penulis bagi novel ini yang juga merupakan seorang penulis yang berbakat dan hebat . Gaya penulisannya yang tenang dan bersahaja mampu membuai perasaan dan gejolak rasa pembaca. Rasa kasih, sayang, resah dan gelisah berjaya dipancarkan melalui watak-watak dalam dunia ciptaannya.

Sejujurnya ini adalah antara bingkisan terbaik oleh Aisya Sofea berbanding dengan novelnya yang lain. Novel ini menceritakan kisah Ain Hawani yang ditangkap basah dengan Adam Mukhriz. Mereka berdua dikahwinkan tanpa kerelaan Ain. Apa yang lagi menyedihkan, rayuan dan penjelasan Ain tidak dipeduli. Malah Adam diam membisu, seolah-olah membenarkan segalanya yang berlaku. Ain bertindak menyalahkan Adam yang pengecut. Kecewa dengan perkahwinan tanpa relanya, dia membawa diri jauh ke luar negara dan akhirnya bersatu kembali setelah 8 tahun.

Secara Keseluruhannya, walaupun jalan cerita agak Islamik, tapi rasanya sesuai dengan semua lapisan masyarakat kerana novel ini banyak memberi pengajaran dan nilai-nilai yang boleh dicontohi dalam kehidupan kini. Walaupun terdapat banyak konflik, tapi penghakhiran cerita yang gembira dan boleh diagak menjadikan novel ini lebih menarik untuk di baca.

PDF-Adam & Hawa

Ringkasan Buku Oleh :Pn. Nurul Hamira Abd Razak, Pembantu Pustakawan

 

Tags: UMPLib Book Review

Video Tutorial

Tips for New Student

MORE

Address and Contact

Library Universiti Malaysia Pahang
26600 Pekan
Pahang Darul Makmur.

Tel: +609 549 3131 (G) / +609 424 5600 (P)
Fax: +609 549 3132 (G) / +609 424 5666 (P)
Email: umplibrary@ump.edu.my
our location


UMP Helpdesk